Najčešća pitanja

DA LI SU SVE TERAPIJE I INTERVENCIJE ZNANSTVENO UTEMELJENE?

Često roditelji lutaju u moru različitih pristupa i mišljenja, gubeći značajno vrijeme potrebno djetetu za učenje i razvoj. Međutim, nerijetko, roditelji iskušavaju različite pseudoznanstvene ili nedovoljno istražene metode. Intervencija utemeljena na znanstvenim dokazima znači da stručnjaci koriste postupke koji su pažljivo i višestruko proučavani i da su ti rezultati i učinkovitost pregledani i objavljeni. Obratite nam se kako bismo Vas posavjetovali koje su to znanstveno dokazane i najučinkovitije intervencije za poteškoće s kojima se Vaše dijete suočava.

ŠTO POSLIJE DIJAGNOZE POREMEĆAJA IZ SPEKTRA AUTIZMA?

Vaše dijete je dobilo dijagnozu poremećaja iz spektra autizma (PSA) i ne znate što učiniti. Prvi korak je sveobuhvatna procjena koja će pokazat gdje je dijete na osi razvojnih područja.

Nakon ovog koraka kvalificirani stručnjaci uspostavljaju plan i provode intervencije.

Kada jednom započne intervencijski proces, pored uloge mame ili tate, i dalje ćete imati ulogu ko-terapeuta vlastitog djeteta. Više djece nego ikad prije sada jeste i bit će dijagnosticirano s PSA i potrebna im je pomoć obučenih stručnjaka koji razumiju najnovija istraživanja PSA-a i najbolje prakse.

Centar za ranu razvojnu podršku Vam pruža podršku specifičnim preporukama i znanjem kako biste mogli početi prvu terapijsku intervenciju što je prije moguće.

DA LI ĆE POTPOMOGNUTA KOMUNIKACIJA ONEMOGUĆITI RAZVOJ GOVORA MOM DJETETU?

Ukoliko dijete ne govori ili nema dovoljno razvijen govor, ono treba pomoć kako bi moglo komunicirati svoje potrebe i želje. Podučavanjem učinkovitim, alternativnim i potpomognutim načinima komunikacije pomažemo djetetu ostvariti socijalnu interakciju i uspostaviti komunikaciju s osobama, razumijevanje i snalaženje u okruženju.

Istraživanja pokazuju kako korištenje potpomognute komunikacije ubrzava i značajno pomaže razvoj govora, jezika i razumijevanja kod djeteta koje ima razvojne teškoće.

ŠTO DIJAGNOZA ZNAČI ZA MOJE DIJETE?

To znači kako će svi stručnjaci koji rade s Vašim djetetom točno znati kakav plan i učinkovite, znanstveno utemeljene, terapijske programe Vaše dijete treba kako bi napredovalo, Vama će pružiti uvid u očekivanja i ishode podrške i razvoja, te omogućiti Vašem djetetu ostvarivanje prava u sustavu obrazovanja i socijalne skrbi.

MOJE DIJETE JE ROĐENO PRIJEVREMENO. ŠTO SADA?

Roditi dijete prijevremeno i vidjeti ga u neonatalnoj skrbi može biti zabrinjavajuće i strahovito stresno za roditelje.
Jedinica za neonatologiju može se u početku činiti čudnom i strašnom, posebice ako je vaše dijete u inkubatoru ili na stroju za disanje. Na licu i tijelu mogu biti pričvršćene cijevi i žice. Malena bebica treba dodatnu pomoć za disanje, hranjenje i toplinu.
Osoblje bolnice će Vam objasniti kakav tretman i liječenje se daje vašem djetetu i zašto.
Prirodno je osjećati se anksiozno i bespomoćno ako vaša beba treba posebnu njegu. Sve dok bebica nije stabilno ne možete ostvariti više kontakta s njom i to Vam jako nedostaje. Razgovarajte o svim strahovima ili zabrinutostima s bolničkim osobljem. Pitajte da li možete izdajati mlijeko kako bi ga osoblje moglo dati bebi.
Kada Vaša beba napusti odjel neonatologije, zatražite od pedijatra savjet o ranoj intervenciji.

Kako znam da moje dijete ima kvalitetan ABA tretman?

ABA je znanost. Potvrda o prisustvu obuci se ne smije miješati s akreditacijom programa, a što je sveobuhvatan pristup i procjena svih razvojnih područja. Jedini u Bosni i Hercegovini imamo stručno certificirano osoblje koje ABA terapiju provodi pod stalnom supervizijom BCBA.

Tko može pružati ABA tretman?

Samo osobe akreditirane od strane Odbora za akreditaciju analize ponašanja mogu pružiti kvalitetnu procjenu, planiranje, provođenje i evaluaciju programa. To znači kako naši stručnjaci imaju certifikat Odbora za analizu ponašanja i svakodnevno kroz superviziju i mentorstvo BCBA kontroliraju rad i napredak Vašeg djeteta.

Koliko tretmana je dovoljno za moje dijete?

Svako dijete promatramo i procjenjujemo kroz razvojna područja, očekivane vještine i vještine kojima je ovladalo. Na osnovu procjene izrađujemo plan podrške i raspored tretmana.

Terapeut mog djeteta se uvijek igra s njim, kako će uopće naučiti govoriti?

Često čujemo ovo pitanje i nedoumice roditelja. Već dugo uspješno provodimo programe terapijske i poticajne igre kod djece s razvojnim teškoćama i razvojnim kašnjenjima, a jezično-govorne ciljeve postavljamo učinkovito u skladu s razvojem djeteta.

error: Sadržaj je zaštićen!