Rana intervencija

RANA RAZVOJNA PODRŠKA JE KONCEPT

Za djecu od rođenja do pet godina starosti, tjelesni, kognitivni, govorno- jezični i socijalno-emocionalni rast i razvoj se odvija jako brzo.
Značajni trenutci u roditeljstvu su prvi djetetov osmjeh, prvi korak i prve riječi.
Sva djeca, u ovom dobnom rasponu, ne mogu doseći razvojne prekretnice u isto vrijeme (npr. prvi osmjeh, prepoznavanje lica, prve riječi, prvi koraci, igra s vršnjacima).
Ponekad se one ne događaju unutar očekivanog vremenskog okvira, te je to opravdan razlog roditeljske zabrinutosti zbog mogućih razvojnih poremećaja, zdravstvenih stanja ili drugih čimbenika koji mogu negativno utjecati na rast i razvoj djeteta.

PRVE 3

Ovo su najvažniji trenutci u životu Vašeg mališana.
Svi stručnjaci se slažu kako su prve tri godine najznačajniji i najutjecajniji period u budućem dječjem razvoju.

Također, savjeti i informacije koje obitelji dobiju u tom razdoblju pomažu u uspostavljanju pozitivnog utjecaja ne samo na kasniji školski uspjeh, već i na socijalnu i emocionalnu interakciju, kao i na opće i mentalno zdravlje u starijoj dobi.

Naše stručnjakinje pružaju Vam pomoć i podršku kako biste mogli uključiti korisne savjete i trikove u svoje svakodnevne rutine.

RANA INTERVENCIJA

Rana intervencija pruža najbolju priliku za potporu zdravom razvoju djece. Namijenjena je djeci s razvojnim teškoćama i razvojnim rizicima, usmjerena sveobuhvatnim pristupom na cijelu obitelj.

Za dijete, kao i za roditelje, prve godine života su prepune izazova i brzih promjena u rastu, razvoju, učenju. Roditelji najčešće prvi primjete kada se njihovo dijete ne razvija kako se očekuje. Ponekad su prisutna ponašanja kao što je pretjerana aktivnost ili pasivnost djeteta, odbijanja hrane ili aktivnosti, udaranje, bacanje predmeta, griženje, izljevi bijesa, tantrumi. Roditelji se često pitaju da li je takvo stanje primjereno, koliko je ozbiljno i kada je vrijeme potražiti stručnu podršku.

Rana intervencija pruža najbolju priliku za potporu zdravom razvoju djece.

PODRŠKA POZITIVNOM RODITELJSTVU

Roditeljstvo nije lak zadatak.
Uz dijete, nove prioritete i pritiske koji se jako brzo izmjenjuju, događa se da Vas ponekad obuzimaju emocije, ne znate kako planirati budućnost ili razmišljate o svojoj novoj roditeljskoj ulozi.

Mnoge obitelji trebaju pomoć pri razumijevanju izazova koji idu uz ovaj važan posao. Bilo da je izazov beba koja ne spava noću, dijete koje testira novu neovisnost ili neumorna energija vrtićke djece.

SUMNJA ILI DIJAGNOZA

Često, i kada se dobije dijagnoza, dragocjeni mjeseci su izgubljeni dok obitelji pregovaraju i lutaju u labirintu intervencijskih alternativa. Čim se utvrdi sumnja ili se uspostavi dijagnoza, obiteljima treba pružiti točne informacije o mogućnostima intervencije na temelju znanosti.

Roditeljska obuka bi trebala biti pokrenuta u trenutku sumnje, pa do dijagnoze, kako bi roditelji mogli započeti proces olakšavanja života i poboljšanja vještina za svoje dijete.

Istraživanja pokazuju da što ranije djeca dobiju pristup kvalitetnoj intervenciji, to vjerojatnije imaju bolji dugoročni ishod.

Početni korak uključuje procjenu djeteta od strane intervencijskog tima.
Nakon završetka procesa procjene, izrađuje se individualizirani plan za dijete i obitelj u kojem se izrađuju preporuke za tretman/ intervenciju. Tim će donijeti preporuku za broj sati i vrstu tretmana/ intervencije.

Nacionalno vijeće za istraživanje (SAD) objavilo je preporuke za edukaciju djece s poremećajem iz spektra autizma gdje se preporučuje intenzivna intervencija u ponašanju (ABA) u najmanje 25 sati tjedno, usredotočujući se na različite funkcionalne vještine, kao i na smanjenje nepoželjnih ponašanja.
Međutim, kada obitelji prepoznaju bihevioralnu intervenciju kao svoj izbor tretmana, često se suočavaju s ekonomskim kamenom spoticanja kako bi dobili uslugu i kvalificirane pružatelje usluga, obzirom kako ih kod nas država kroz sustav zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja nije osigurala.

Temeljna obilježja rane intervencije su: rana primjena, uključenost djeteta, obitelji i zajednice, psihološka podrška roditeljima i transdisciplinarnost (Ljubešić, 2004).

error: Sadržaj je zaštićen!