Što i kako radimo?

S osjećajem odgovornosti i ljubavi formirali smo multidisciplinarni tim stručnjaka, sposobnih udovoljiti zahtjevima i potrebama djece suvremenog društva. Planiranjem, dosljednošću, uz puno ljubavi i mašte organizirali smo širok spektar najboljih terapijskih tehnika za djecu u riziku i djecu s razvojnim odstupanjima i teškoćama

LOGOPEDSKA TERAPIJA I POTICANJE RANE KOMUNIKACIJE

U ranoj dobi, razni razvojni poremećaji još nisu jasni i često imaju slične manifestacije. Ali kašnjenje razvoja govora redovito prati stupnjeve razvoja djeteta s razvojnim teškoćama i prvi su znak upozorenja za roditelje i stručnjake.
Centar za ranu razvojnu podršku je stručan i znanstveni izvor za sve potrebe govora, jezika i komunikacije vašeg djeteta! Logoped je stručnjak koji se bavi prevencijom, dijagnostikom i rehabilitacijom poremećaja komunikacije, jezika, govora i glasa.

 • jezične i govorne teškoće
 • komunikacijske teškoće
 • potpomognuta komunikacija

EDUKACIJSKO-REHABILITACIJSKA TERAPIJA

Edukacijski rehabilitator (defektolog) provodi habilitaciju i rehabilitaciju djece i odraslih osoba s posebnim potrebama (intelektualne teškoće, oštećenja mentalnog zdravlja, oštećenje vida, oštećenja sluha, kronične bolesti, oštećenja jezično-govorne-glasovne komunikacije i specifične teškoće u učenju ). Ovi procesi sastoje se od dijagnostike, tretmana i evaluacije njihove učinkovitosti.

 • program bazične perceptivno-motoričke stimulacije
 • program rane intervencije
 • program rehabilitacije putem pokreta
 • program poticanja razvoja kognitivnih sposobnosti,
 • tranzicijski program
terapija senzorne integracije

TERAPIJA SENZORNE INTEGRACIJE

Djeca s teškoćama u senzornoj percepciji i procesuiranju, često doživljavaju i osjećaju okoliš i proizvode okoliša netočno ili traže dodatak osjetilne informacije kako bi se fokusirali ili se smirili. Loša senzorna obrada može djetetu otežati obavljanje funkcionalnih zadataka, te proces učenja i razvoja. Djeca mogu reagirati previše (hiper) ili premalo (hipo) na različite osjete. Stručnjacima ponašanje djeteta može pružiti bitne informacije koje su u vezi s problematikom senzorne integracije.
Cilj senzorne procjene i senzorne integracije je osigurati okruženje koje će pomoći djetetu kako bolje tumačiti i organizirati senzorne informacije.

SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE – PSIHOLOŠKI KABINET

PODŠKA NOVIM RODITELJIMA – BEBA JE STIGLA!

Krenuli ste u avanturu mokrih pelena i neprospavanih noći?

 • Da li ste nova mama?
 • Da li trebate stručni savjet o prehrani, njezi i odgoju Vašeg djeteta?
 • Da li trebate emocionalnu podršku?

U užurbanoj svakodnevnici, često zaboravimo kako se grade odnosi s djetetom. No, upravo iz tih doživljaja se gradi buduća komunikacija i emocionalna inteligencija.

 • svjesno roditeljstvo
 • prehrana bebe
 • spavanje
 • igra
SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE
PODRŠKA RODITELJIMA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Nitko Vam nije rekao da će roditeljstvo izgledati ovako. Suočavanje s pitanjima kao što su dobivanje dijagnoze, snalaženje u sustavu, liječenja, terapija, vježbe i radionice, osjećaj izoliranosti među obiteljima i prijateljima, osuđivanje, stresori uloge braće i sestara, kao i osjećaj osobne sramote i izgubljenosti, samo su neki dijelovi vrlo složene stvarnosti roditeljstva djece s posebnim potrebama.

Ako imate dijete (ili sumnjate da imate dijete) s posebnim potrebama, kao što su ADHD, anksioznost, poremećaj senzorne integracije, darovitost, poremećaj iz spektra autizma, teškoće s učenjem itd., ovdje smo kako bismo vas podržali na vašem jedinstvenom putovanju.

INDIVIDUALNA PODRŠKA I SAVJETOVANJE

Ponekad se osjećate izgubljeno u mnoštvu uloga. Uvijek nam se možete javiti. Ovog puta imate potpunu i dostupnu stručnu podršku.

OBITELJSKO SAVJETOVANJE

Pomoći ćemo Vam uspostavljanju harmonije partnerskih odnosa i odnosa s djetetom. Kroz topao, empatičan pristup, naši terapeuti mogu pružiti podršku, vještine rješavanja problema i poboljšane strategije suočavanja s depresijom, anksioznošću, stresom, tugom, ADHD-om, kreativnim blokovima i poteškoćama u vezama. Pristupamo na temelju snaga s ciljem da se osjećamo bolje, rješavamo izazove, osobni rast i poboljšavamo međuljudske odnose.

PSIHOTERAPIJA

Započnimo razgovore koji mijenjaju život. Vaš će terapeut biti brižan i stvorit će za vas privatni prostor, izvan Vašeg trenutnog sustava, prostor u kojem je sigurno istražiti sebe. On će Vam posvetiti punu pažnju i odraziti Vam ono što čuje i vidi. Ponudit će Vam neke perspektive koje trenutno nemate, vidjet će stvari koje trebate i nježno će Vam ih pokazati.

TERAPIJA IGROM

DJETINJSTVO JE PRAVO VRIJEME ZA POTICANJE ODNOSA SURADNJE I EMOCIONALNE INTELIGENCIJE

Najvažnija stvar u životu djeteta je osjećati se sigurno i voljeno. Roditelji instinktivno i vrlo odgovorno pružaju svu ljubav, njegu i pažnju. Da li je došlo do veće promjene, krize ili traumatskog događaja u životu Vašeg djeteta? Da li je Vaše dijete razgovaralo s Vama ili se njegovo ponašanje promijenilo iznenada? Roditelji se često osjećaju zaglavljeni i možda se pitaju: “Jesam li ja nešto učinio?”, “Da li je to samo jedna faza ili dio normalnog razvoja?”, “Da li se nešto loše dogodilo s mojim djetetom?”, “Nešto se događa u vrtiću ili školi?”.
Pomoći ćemo Vam utvrditi da li je ponašanje ili zabrinutost uobičajeno ponašanje, i ako smatramo da bi terapija bila korisna, uputiti Vas u proces.

ESDM - EARLY START DENVER MODEL

ESDM – EARLY START DENVER MODEL

ESDM je rana intervencija koju pružaju obučeni i certificirani terapeuti i roditelji tijekom prirodne igre i svakodnevnih aktivnosti koje pomažu djeci da se povežu, komuniciraju i uče. Ova se intervencija posebno usredotočuje na poticanje dječjeg socijalno-emocionalnih, kognitivnih i komunikacijskih vještina, budući da PSA posebno utječe na razvoj u tim domenama.

ABA PRIMJENJENA ANALIZA PONAŠANJA

ABA – PRIMIJENJENA ANALIZA PONAŠANJA

Istraživanja podupiru učinkovitost ABA intervencija kod djece s PSA, baziranih na analizi ponašanja. Ona predstavlja najbolji izbor za djecu u spektru autizma jer je kroz istraživanja u 50 godina pokazala najbolji učinak od svih terapijskih pravaca koji se koriste u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma.
ABA uključuje načela, metode i tehnike koje se koriste za procjenu, intervenciju i sprječavanje nepoželjnih ponašanja, te podučavanje i promicanje novih vještina. Suvremena ABA podrazumjeva naturalističke intervencije, podučavanje u prirodnom okolišu kroz incidentalno podučavanje, jačanje socijalnih vještina i verbalno ponašanje (Verbal behavior).
U Centru za ranu razvojnu podršku Mostar radi stručno pri BACB certificirano osoblje koje suvremene ABA intervencije provodi sustavno pod stalnom supervizijom BCBA, čime se ekskluzivno ponosimo.

Zabrinjava Vas složeno ponašanje vašeg djeteta, imate dijete u spektru autizma i nemate rješenje?

RAZVOJNA I PSIHOLOŠKA PROCJENA

 • Kako bismo dobili potpunu sliku o djetetu, koristimo se višestrukim izvorima informacija. Naše procjene uključuju obitelj, zdravstvene i obrazovne institucije, pregledavamo podatke o djetetovim ranijim uslugama i obrazovnim postavkama kako bismo dobili kompletnu sliku.
 • Dijete se izravno promatra znatnu količinu vremena. Tijekom naše evaluacije, promatramo dijete tijekom različitih zadataka. Konzultiramo se kao tim za planiranje programa.
 • Korišteni testovi su “zlatni standard”, te imaju čvrsta psiho-metrijska svojstva. Centar za ranu razvojnu podršku upotrebljava samo alate za procjenu koji dokazano mjere ono što bi trebali mjeriti, a njima upravljaju visoko obučeni profesionalci.

PROCJENA SPREMNOSTI I ZRELOSTI ZA ŠKOLU

DA LI JE VAŠE DIJETE SPREMNO ZA PRVI RAZRED?

Bliži se upis u školu, no Vama se čini da je Vaše dijete previše zaigrano i vezano za Vas. Nekako Vam se čini da je premaleno za tešku torbu, zadaće i učenje. Možda ne drži olovku najbolje, zna sva slova i brojeve do 100. Ipak, niste sigurni kako će se snaći u društvu novih vršnjaka i autoriteta.
Pomoći ćemo Vam kako prvi rujan ne bi postao izvor nesigurnosti za Vas i dijete?

ADOS-2 (DIJAGNOSTIKA POREMEĆAJA IZ SPEKTRA AUTIZMA)

ADOS-2 (DIJAGNOSTIKA POREMEĆAJA IZ SPEKTRA AUTIZMA)

Za dolazak kod nas ne trebate uputu liječnika! Dovoljna je sumnja roditelja koji prvi vide kako dijete ima problema u uspostavljanju pogleda u oči, razvoju govora, neobične igre i ponašanja. Javite se za sve informacije i zakazivanje termina.
Pri sumnji na poremećaj iz spektra autizma, opservacijski protokol za dijagnostiku autizma (ADOS-2), već od 12 mjeseci starosti, kao pouzdana, validna i klinički izvediva metoda koja specijalno obučenim stručnjacima u Centru za ranu razvojnu podršku, uz medicinske pretrage, te neuro-razvojnu procjenu, omogućuje preciznu procjenu u dijagnosticiranju poremećaja iz spektra autizma. ADOS 2 je strukturirana ljestvica s opsežnim istraživačkim materijalom i dio je međunarodnog standarda za dijagnosticiranje poremećaja autističnog spektra prema ICD-10 i DSM-5. ADOS-2 je zlatni standard u dijagnostici poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je vrlo maloj djeci, već od 12 mjeseci starosti, pa do odrasle dobi.

Diferencijalna dijagnostika uključuje obavljanje niza postupaka kojima se omogućava međusobno razlikovanje poremećaja koji imaju slične simptome. U PODRŽAVAJUĆOJ OKOLINI ZA DIJETE, KORISTIMO SE DIJAGNOSTIČKIM, PROBIRNIM I TESTOVIMA PROCJENE KAKO BISMO OMOGUĆILI ŠTO PRECIZNIJU PROCJENU STANJA • Izvješće je temeljito i objašnjava dijagnostičke zaključke. U centru nastojimo da naša izvješća budu jednostavna za čitanje i korisna stručnjacima i obiteljima. Pružamo obrazloženje i dokaze o svim utvrđenim činjenicama.

 • Preporuke su dokazane i izvedive. Naša izvješća uključuju sljedeće korake kako bi pomogli vašem djetetu s bilo kojim problemom s kojim se suočava. Preporučujemo samo intervencije i pristupe koji su pokazali da su učinkoviti kroz istraživanja.
 • Dostupna je povratna informacija. Naša obiteljska procjena podrazumijeva vrijeme s roditeljima u prikupljanju detaljnih informacija i odgovore na sva pitanja.

GRUPE SOCIJALNIH VJEŠTINA

Dječjim se potrebama može učinkovitije odgovoriti u kontekstu programa malih grupa, na temelju protokola grupne intervencije. Vršnjački programi i kreativni razvoj djeteta u malim skupinama najbolji su način podučavanja socijalne kognicije, kompetencije i vještina kroz terapijski vođenu igru i planiranu interakciju kako bi se promicala samostalnost.

error: Sadržaj je zaštićen!